Yakitori

Yakitori je japonský grilovaný pokrm z kousků kuřecího masa napíchnutých na špejlích ze dřeva či bambusu. Podobá se např. špízům satay či kebab, které se ale připravují i z jehněčího masa. V Japonsku je tento pokrm velmi oblíben a setkáte se s ním i v těch nejmenších restauracích a stáncích. Kuře se griluje marinované a potírané chuťově výraznou marinádou ze sojové omáčky, cukru, mirinu, saké, česneku a zázvoru.  

800x600_src_20161113_182243

 

Suroviny

500 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen
1/3 hrnku sojové omáčky
1/3 hrnku saké
1/3 hrnku mirinu (slazené japonské rýžové víno)
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky zázvoru (čerstvý nakrájený)
1/2 lžičky česneku (čerstvý nakrájený)
1 lžička sezamového oleje (nebo slunečnicový)
jarní cubulka

 

Grilovací potřeby 

Bambusové špízy se dvěma hroty - 16cm dlouhé
Grilovací kartáč Triangl 30 cm
Grilovací kleště s dřevěnou rukojetí a uzávěrem
Dřevěné uhlí tříděné, 4kg
Gril Weber Master-Touch GBS E-5750, černý

 

Podobné recepty

Máme pro vás další chutné recepty
Grilované kuře teriyaki
Kuřecí maso v thajské kokosové marinádě

Yakitori se připravuje klasicky jako finger-food na malém špízu, ale pokud potřebujete pohostit větší společnost nic nebrání tomu připravit yakitori ve větším množství na větších špízech ... :-)

Sojovou omáčku, saké, mirin, cukr, olej, nadrobno nakrájený zázvor, česnek a zelenou nať z jarní cibulky přiveďte do varu a na mírném "ohni" zredukujte o třetinu, aby marináda trochu zhoustla. Třetinu marinády pak odložíme stranou jako dip na namáčení. Marináda má být chuťově výrazná.

800x600_src_20161106_085025

800x600_src_20161106_100751

Mezitím bambusové špízy namočíme na 30 minut do vody, aby se nám při grilování nevznítily a nakrájíme si bílou část jarní cibulky a kuřecí maso na stejně dlouhé kousky. Ty spolu s jarní cibulkou střídavě napichujeme na špízy a potřeme je marinádou. Takto je necháme 15 minut marinovat.

20161106_115743

NEBO napichujeme na dlouhé ocelové špízy.

800x600_src_IMG_20181212_115818

Grilujeme při vysokém žáru přímou metodou až do vnitřní teploty masa 74 °C, kterou měříme mžikovým teploměrem. V polovině grilování špízy potřeme marinádou.

800x600_src_20161106_130738

NEBO grilujeme při vysoké teplotě nepřímou metodou.

800x600_src_DSC08366

Jakmile má maso uvnitř požadovanou bezpečnou teplotu, můžeme yakitori servírovat jako finger-food, kdy špízy při konzumaci postupně namáčíme do marinády, kterou jsme si na začátku odložili.

800x600_src_20161113_182243

NEBO yakitori podáváme jako velké hlavní jídlo s jasmínovou rýží a zeleninou. Maso můžeme lehce posypat sezamovými semínky a ozdobit nakrájenou jarní cibulkou navíc.

800x600_src_DSC08378

800x600_src_DSC08388

 

[doba-pripravy="1 hodina"]

100 %