Video recept: Hovězí hamburgery
Burgery patří k těm nejoblíbenějším pokrmům z grilu. Kdybyste dva roky grilovali jenom burgery, můžete pokaždé vyzkoušet nový recept. A tyhle tři varianty máme nejraději u nás doma.
Budeme grilovat přímou metodou na roštu i na litinovém tále v plynovém grilu Broil King.
Suroviny
| mleté hovězí maso – přední (chuck roll nebo hrudí s dostatečným množstvím tuku) |
| tepelně neopracovaná slanina |
| kampotský mletý pepř |
| uzená sůl Mistr grilu |
| ochucená majonéza |
| oblíbená bulka na burgery |
| salát |
| cibule |
| okurka |
| rajče |
| oblíbená BBQ omáčka |
| čedar |
Grilovací potřeby
| uzená sůl Mistr grilu |
| grilovací omáčka Meathead's |
| lis na hamburgery |
| litinový tál Lodge |
| grilovací obracečka |
| vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
| Kuřecí trhané maso |
| Oklahoma smashburger |
| Plněné hamburgery |
-
Domácí majonéza je základ
Základem burgerů je u nás doma ochucená majonéza – kečup nepoužíváme vůbec, bbq omáčku jen občas. Její příprava je jednoduchá:
Hrnek majonézy smícháme se sušeným česnekem, sušenou cibulí, zauzenou paprikou, hořčicí, vinným octem a nadrobno nakrájenými nakládanými okurkami. Všechno promícháme a necháme odpočinout přes noc, aby se chutě dobře spojily.

Dobrý hamburger potřebuje dobrou bulku. Můžete si samozřejmě upéct domácí, já jsem si oblíbil máslové briošky.
Bulky rozřízneme a ogrilujeme napřímo z řezné strany.
-
Půllibrák (220 g masa)
Z masa vytvarujeme pomocí lisu burger. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.
Maso grilujeme na roštu přímou metodou, zaklopíme a grilujeme přibližně 3 minuty z každé strany.

Pro jistotu ještě změříme vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru – ideální pro středně propečený burger je 51 – 52 °C.
Na spodní stranu housky natřeme ochucenou majonézu, položíme listy salátu, kolečka červené cibule a burger. Na něj položíme opečené plátky anglické slaniny, přidáme bbq omáčku a navrch položíme plátky rajčat. Přiklopíme horní částí bulky.

-
Smashburger
Z mletého masa vytvoříme kouli přibližně o váze 100g, příliš nestlačujeme. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.
Kouli položíme na rozpálený litinový tál a rozplácneme obracečkou. Po otočení na smashburger položíme plátek čedaru a necháme roztéct.

Spodní stranu housky potřeme ochucenou majonézou, na ni dáme karamelizovanou cibulku, opečenou anglickou slaninu a smashburger. Navrch ještě položíme anglickou slaninu, druhý smashburger a přiklopíme vrchní části bulky, kterou jsme opět natřeli majonézou.
-
Double cheese (čtvrtlibrák – 110 g masa)
Z masa vytvarujeme pomocí lisu burger. Maso opepříme kampotským pepřem a uzenou solí.
Burger opékáme na litinovém tálu. Po otočení na něj položíme plátek čedaru a necháme roztéct.

Spodní stranu housky potřeme majonézou, přidáme nakrájenou nakládanou okurku, navrch položíme burgery s čedarem (dva kousky na sebe), posypeme najemno nasekanou cibulkou a horní bulku opět potřeme majonézou.











