Video recept: Pork belly burnt ends ("bůčkové kostky") v peletovém grilu Broil King
Bůček je prostě jedna z českých klasik. Můžete ho nakrájet na plátky a grilovat napřímo nebo ho připravit celý low and slow jako barbecue, naložený v BBQ koření a třeba ho dopéct až na vnitřní teplotu přes 90 st. Celsia a roztrhat jako pulled pork (trhané maso). Ale taky si můžete připravit "burnt ends" ! Pork Belly Burnt Ends je anglický název pro pomalu pečené kostky bůčku okořeněné bbq kořením, zalité bbq omáčkou třeba s máslem a medem. Výsledkem má být intenzivně ochucené měkké maso. Je to akce zhruba na 3-4 hodiny v závislosti na teplotě v grilu, ale výsledek vás 100% posadí na židli. Tak pojďme na to!
Suroviny
| 2 kg vepřového boku |
| 4 lžíce BBQ koření na vepřové maso |
| 1 lžíce medu |
| 1 hrnek BBQ omáčky |
| ½ hrnku vývaru |
| 3 lžíce másla |
Grilovací potřeby
| Udírna Weber Smokey Mountain |
| Vstřikovač marinády |
| Weber Alu misky velké |
| Grilovací koření Pork Powder, 220g |
| Stockyard Southern Blues BBQ Sauce, 350ml |
Podobné recepty
| Grilovaný bůček low&slow |
| Pikantní bůčkové plátky |
| Vepřová žebra |
-
Příprava masa
Bůček (bez kůže) nakrájíme správně nabroušeným nožem na kostky minimálně 2 cm, ochutíme oblíbeným BBQ kořením, promasírujeme a necháme v lednici odležet 2 hodiny, nejlépe však přes noc..

-
Příprava grilu
Pomocí Minion metody necháme rozehřát např. Weber Smokey Mountain na stabilní teplotu kolem 120°C. (V kotlovém grilu použijte modifikaci ve formě "snake metody").

-
Grilování
Mimo gril si na rošt rozložíme kostky masa tak, aby se nedotýkaly. Na brikety přidáme tři dřevěné špalíky k zauzení a rošt s masem vložíme do grilu. Zauzujeme takto při teplotě kolem 120 °C dvě hodiny.

V kastrolku smícháme BBQ omáčku, med, vývar a máslo. Maso přemístíme z roštu do hliníkové misky, přelijeme omáčkou a promícháme.

Přikryjeme fólií a necháme v grilu další cca 1 a půl hodiny.

Pak fólii odstraníme a 30 minut dokončujeme tak, aby tekutina měla konzistenci lepkavého sirupu.

-
Servírování
A můžete servírovat na talíř ...
