Plněné hamburgery [VIDEO]

Video recept: Plněné hamburgery

Tento recept si zamiluje každý, kdo miluje bohatě obložené hamburgery, ale nerad se u toho zamaže. Plněný hamburger totiž všechnu chuť a náplň koncentruje uvnitř – v našem případě lahodný rozpečený čedar a žampiony se slaninou a cibulí. Plněné hamburgery jsou příjemnou změnou, když se vám další recepty na burgery už omrzely.

Grilovat budeme v grilu na dřevěné uhlí Weber Performer, využijeme přímé i nepřímé grilování a masu dodáme příjemné kouřové aroma.

 
 
 
 
 

Suroviny 

1,1 kg mletého předního hovězího s dostatečným množstvím tuku (cca 20 %)
0,5 kg žampionů
2 cibule
2 lžíce másla
400 g čedaru
sůl
pepř

  

Grilovací potřeby

tvořítko na plněné hamburgery
litinová pánev Lodge
vpichový teploměr

 

Podobné recepty

Kuřecí trhané maso
Oklahoma smashburger
Hovězí hamburgery

 

  1. Příprava masa

    Do mletého masa přidáme trochu strouhanky a vajíčka, aby stěny burgeru lépe držely. Dobře promícháme a tvarujeme koule o objemu asi 120 g.

    K tvarování můžete použít speciální tvořítko, ale postačí i vlastní ruce. Použití tvořítka je jednoduché: do spodní části formy vložíme jednu kouli a pomocí tvořítka zatlačíme tak, aby uprostřed vznikl důlek. Další kouli vložíme do horní částí formy a vytvoříme víčko.

  2. Příprava náplně

    Na grilu rozehřejeme litinovou pánev s trochou oleje. Orestujeme cibuli, přidáme anglickou slaninu a na plátky nakrájené žampiony. Restujeme dokud žampiony nezměknou. Směs nezapomeneme osolit a opepřit a před plněním burgeů necháme chvíli vystydnout.

     Plněná hamburgery 76

  3. Plnění masa

    Na dno připraveného burgeru poskládáme plátky čedaru, na něj přidáme několik lžic žampionové směsi a nahoru opět čedar. Nakonec přiklopíme připravenou masovou pokličkou a pomocí tvořítka zalisujeme. Ručně ještě dotvarujeme a zahladíme spoje, aby náplň nevytékala.

    Připravený burger osolíme a opepříme.

    Plněná hamburgery 61 

  4. Grilování masa

    V grilu si připravíme dvě zóny – na přímé a nepřímé grilování. Grilovací rošt potřeme slabou vrstvou oleje, abychom předešli připalování.

    Burgery nejprve grilujeme nepřímou metodou do vnitřní teploty 60 – 65 °C, zkontrolujeme vpichovým teploměrem. Pozor – měříme pouze teplotu masa, tak nepíchejte příliš hluboko.

    Nakonec ještě opečeme burgery z obou stran přímou metodou, stačí minuta z každé strany.

     Plněná hamburgery 65

  5. Servírování

    Bulky na hamburgery jemně opečeme z řezné strany.

    Spodní část bulky potřeme ochucenou majonézou a na ní položíme rukolu. Na tu přijde už pouze maso, na něj plátek rajčete a vrchní část bulky.

     Plněná hamburgery 54

 

[doba-pripravy="1 hodina"]

×

Splátková kalkulačka ESSOX

98 %