Videorecept: Kuřecí yakitori – špízy na japonský způsob
Kdo by nemiloval maso napíchnuté na špejli a opečené v grilu? Variant existuje spousta, ze vyzkoušení stojí třeba kuřecí satay nebo turecký šiškebab. Kuřecí yakitori představuje japonskou specialitu, která v sobě dobře snoubí všechny známé a oblíbené chutě Asie.
Grilujeme v elektrickém grilu Weber Q, který je skvělou volbou pro pokrmy, které nepotřebují dlouhou úpravu.
Suroviny
kuřecí maso – prsa nebo vykostěná stehna |
½ hrnku sójové omáčky |
½ hrnku mirinu |
¼ hrnku saké |
¼ hrnku vody |
2 lžíce třtinového cukru |
jarní cibulky |
Grilovací potřeby
Bambusové špízy se dvěma hroty - 16cm dlouhé |
Grilovací kartáč Triangl 30 cm |
Grilovací kleště s dřevěnou rukojetí a uzávěrem |
Dřevěné uhlí tříděné, 4kg |
Vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
Grilované kuře teriyaki |
Kuřecí maso v thajské kokosové marinádě |
Tandoori kuřecí špízy |
-
Příprava omáčky
Nejprve si připravíme omáčku, kterou použijeme k potírání a k namáčení hotového jídla.
V míse smícháme sójovou omáčku, mirin, saké, vodu, třtinový cukr a horní zelenou část jarní cibulky. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a následně vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Část omáčky odložíme k podávání, větší část si necháme na potírání během grilování.
-
Příprava masa
Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na kousky, které se dobře napichují na špíz.
Tradičně používáme bambusové špízy, které můžeme předem namočit do vody, aby nedošlo ke vznícení. Na špízy napichujeme střídavě kuřecí maso a spodní části jarní cibulky.
-
Grilování masa
Rošt grilu potřeme olejem, aby se špízy nepřichytávaly a položíme na něj špízy.
Grilujeme 2 minuty pod poklopem, potom otočíme a opečenou stranu potřeme připravenou omáčkou a pokračujeme v grilování.
Celý postup opakujeme – postupně otáčíme a špízy potíráme. Grilujeme až do cílové vnitřní teploty masa 74 °C, kterou kontrolujeme vpichovým teploměrem.
Celkově grilování zabere asi 15 minut.
[doba-pripravy="1 hodina"]