Video recept: Plněné hamburgery
Tento recept si zamiluje každý, kdo miluje bohatě obložené hamburgery, ale nerad se u toho zamaže. Plněný hamburger totiž všechnu chuť a náplň koncentruje uvnitř – v našem případě lahodný rozpečený čedar a žampiony se slaninou a cibulí. Plněné hamburgery jsou příjemnou změnou, když se vám další recepty na burgery už omrzely.
Grilovat budeme v grilu na dřevěné uhlí Weber Performer, využijeme přímé i nepřímé grilování a masu dodáme příjemné kouřové aroma.
Suroviny
| 1,1 kg mletého předního hovězího s dostatečným množstvím tuku (cca 20 %) |
| 0,5 kg žampionů |
| 2 cibule |
| 2 lžíce másla |
| 400 g čedaru |
| sůl |
| pepř |
Grilovací potřeby
| tvořítko na plněné hamburgery |
| litinová pánev Lodge |
| vpichový teploměr |
Podobné recepty
| Kuřecí trhané maso |
| Oklahoma smashburger |
| Hovězí hamburgery |
-
Příprava masa
Do mletého masa přidáme trochu strouhanky a vajíčka, aby stěny burgeru lépe držely. Dobře promícháme a tvarujeme koule o objemu asi 120 g.
K tvarování můžete použít speciální tvořítko, ale postačí i vlastní ruce. Použití tvořítka je jednoduché: do spodní části formy vložíme jednu kouli a pomocí tvořítka zatlačíme tak, aby uprostřed vznikl důlek. Další kouli vložíme do horní částí formy a vytvoříme víčko.
-
Příprava náplně
Na grilu rozehřejeme litinovou pánev s trochou oleje. Orestujeme cibuli, přidáme anglickou slaninu a na plátky nakrájené žampiony. Restujeme dokud žampiony nezměknou. Směs nezapomeneme osolit a opepřit a před plněním burgeů necháme chvíli vystydnout.

-
Plnění masa
Na dno připraveného burgeru poskládáme plátky čedaru, na něj přidáme několik lžic žampionové směsi a nahoru opět čedar. Nakonec přiklopíme připravenou masovou pokličkou a pomocí tvořítka zalisujeme. Ručně ještě dotvarujeme a zahladíme spoje, aby náplň nevytékala.
Připravený burger osolíme a opepříme.
-
Grilování masa
V grilu si připravíme dvě zóny – na přímé a nepřímé grilování. Grilovací rošt potřeme slabou vrstvou oleje, abychom předešli připalování.
Burgery nejprve grilujeme nepřímou metodou do vnitřní teploty 60 – 65 °C, zkontrolujeme vpichovým teploměrem. Pozor – měříme pouze teplotu masa, tak nepíchejte příliš hluboko.
Nakonec ještě opečeme burgery z obou stran přímou metodou, stačí minuta z každé strany.

-
Servírování
Bulky na hamburgery jemně opečeme z řezné strany.
Spodní část bulky potřeme ochucenou majonézou a na ní položíme rukolu. Na tu přijde už pouze maso, na něj plátek rajčete a vrchní část bulky.

[doba-pripravy="1 hodina"]







