Sekaná se sýrem

Pokud tvrdím, že všechno, co pečete doma v troubě lze upéct venku v grilu, tak u sekané a navíc v keramickém grilu to platí dvojnásob! Grilovaná a navíc zauzená sekaná je prostě super. A navíc ten krásně rozteklý čedar a gouda uvnitř, to je prostě lahoda. A víte, co je na tomto receptu vůbec nejlepší? - Je to tak jednoduché, že zcela vylučuji riziko neúspěchu. Potřebujete jen gril s víkem, který vám umožňuje grilovat nepřímou metodou, a termosondu na měření vnitřní teploty masa nebo vpichový teploměr. Takže hurá do toho ...!

Suroviny

2 kg mletého hovězí masa
500 g sýra - gouda a čedar na kostky
25 g soli
1/2 lžíce mletého chilli
1/2 lžíce sušené cibule
1/2 lžíce sušeného granulovaného česneku
1/2 lžíce mletého pepře
1/2 lžíce sušeného oregana
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku strouhanky
1 vejce
1 cibule nakrájená najemno
BBQ omáčka na potírání
 

V míse promíchejte všechny suroviny kromě BBQ omáčky a malého množství kořenící směsi (bez oregána), kterou si odložíme na posypání povrchu již vytvarované sekané.

Z připravené směsi vytvarujte sekanou a položte ji na připravený alobal (okraje ohněte směrem vzhůru, aby vám při pečení z alobalu neodtékal rozehřátý sýr, který bude vystupovat na povrch). Povrch lehce zasypte kořenící směsí z chilli, sušené cibule, granulovaného česneku a mletého pepře (oregáno zapracujte všechno do hmoty).

Rozpalte dřevěné uhlí v grilu, po 15ti minutách přidejte 1-2 špalíky ovocného dřeva k zauzení a vložte dovnitř convEGGtor (deflektor pro nepřímé grilování) a grilovací rošt. Nechte stabilizovat teplotu na 150 - 160°C. Položte sekanou na rošt a grilujte nepřímou metodou do dosažení vnitřní teploty 68°C.

Poté potřete maso BBQ omáčkou a dopečte sekanou na vnitřní teplotu 72°C.

Hotovou sekanou podávejte ideálně teplou a s bramborovou kaší ...

[doba-pripravy="2,5 hodiny"]

98 %