Videorecept: Lososové barbecue kostky
Tento recept je variací na oblíbené Burnt Ends, které se tradičně připravují z vepřového bůčku. Losos je samozřejmě méně tučný a skvěle se tak hodí třeba jako předkrm na letní grilovačku s přáteli. Základem je rybu pořádně okořenit a dobře zaudit, aby získala typickou barbecue chuť, kterou tolik milujeme.
Grilovat budeme v tzv. offset smokeru Smoky Fun, který je určený přímo pro nepřímé grilování, protože samotné topeniště je od grilovacího roštu oddělené.
Suroviny
| filet lososa |
| oblíbenou BBQ omáčku |
| oblíbené BBQ koření |
| omáčku Sriracha |
| máslo |
Grilovací potřeby
| BBQ omáčka Killer Hogs |
| BBQ koření Kosmo's Q |
| nerezový grilovací rošt |
| dřevěné špalíky na uzení |
| vpichový teploměr Thermapen ONE |
Podobné recepty
| Grilované pražmy a makrely |
| Losos na cedrovém prkénku |
| Zauzený losos v grilu |
-
Příprava masa
Z filetu odřízneme nižší části a zbavíme maso kůže. Potom maso nakrájíme na kostky přibližně 2 × 2 cm.

Lososa okořeníme BBQ kořením a rozložíme na grilovací rošt. Mezitím si připravíme omáčku na potírání: V rendlíku smícháme BBQ omáčku s pálivou omáčkou Sriracha a zjemníme kouskem másla. Necháme několik minut probublat.

-
Grilování masa
Do topeniště grilu přidáme špalíky dřeva na uzení. Grilujeme při teplotě asi 110 °C do vnitřní teploty asi 55 °C.

Když má maso uvnitř teplotu kolem 50 °C, namočíme jednotlivé kousky v připravené omáčce. Pozor – maso je velmi křehké a má tendenci se trhat, proto buďte opravdu jemní. Lososové kostky vrátíme zpátky do grilu a pečeme dalších asi 30 minut do vnitřní teploty 63 °C (to je minimální bezpečná teplota pro konzumaci ryb).

-
Servírování
Lososa opatrně sundáme z grilu a servírujeme.








